En 5 TIPS waarmee je je huis een energie-boost geeft.

OPRUIMEN
De Japanse bestseller auteur en consultant Marie ‘KonMari’ Kondo helpt je je rommelige huis (en leven) om te zetten in een inspirerende en serene ruimte. Ik ben Marie Kondo zeer dankbaar voor haar inzichten. En niet alleen omdat ze de wereld door te ‘declutteren’ oftewel opruimen mooier maakt. Haar succesvolle methode heeft ook de aandacht voor mijn manier van werken met energie vergroot. Je bent niet voor niets op mijn design & feng shui blog terecht gekomen, toch? Opruimen is volgens mij niet zoals Kondo het zegt: “De oplossing voor een gelukkiger leven.” Het is wél de voorwaarde om ruimte te maken om geluk in je leven toe te kunnen laten. Opruimen is voor mij de basis om met feng shui technieken in jouw huis te kunnen werken aan jouw geluk. Ik geloof, net zoals Kondo dat je alles wat jou geen ‘joy and sparkle’ brengt, moet wegdoen. Door op te ruimen vind je de sleutel van de deur, waarachter meer rust en ontspanning op je wachten. Die deur hoef je dan alleen nog maar open te gooien.

Bewaren

EEN VOORBEELD VAN HOE ENERGIE KAN VASTLOPEN
Een klant van mij leidt een druk bestaan. Ze heeft een leuk gezin, een meer dan parttime baan, gaat minstens twee maal per jaar op vakantie, en heeft een mooi huis. Een aantal jaar geleden kochten ze hun huis, ze waren er op slag verliefd op geworden. Haar activiteiten thuis bestaan uit: de kinderen van de bso of sport halen en brengen, huiswerk te laten maken, minstens 4 bulten wasgoed op één dag in het weekeinde wegwerken, proberen boodschappen voor de hele week te doen, koken, vrienden en buren bezoeken en ontvangen etc. Haar man, die fulltime werkt, werkt vaak tot laat door, maar neemt voorgenoemde taken ook deels voor zijn rekening. Dit klinkt vooralsnog niet ongewoon en alles lijkt ze voor de wind te gaan. Ze wonen nu een aantal jaren in het huis, maar de plek waar ze verliefd op waren geworden voelt heel anders. De inspiratie en het gevoel van liefde hebben plaats gemaakt voor chaos in haar hoofd en in huis en het gevoel van vastzitten. Het lijkt alsof niets meer gesmeerd loopt. En ook op het werk groeit alles haar inmiddels boven het hoofd.

VAKANTIE IN EIGEN HUIS
Chaos in je leven en drukte in je hoofd, hebben niet alleen invloed op je huisgeluk, maar ook op je werkvreugde en de manier waarop je omgaat met anderen. Ga je dus alleen maar grondig opruimen, dan ontstaat er wel ruimte, maar dan heb je nog geen plek gevonden om energie op te doen en je te ontspannen. Die plek moet je een ‘op vakantie zijn in je eigen huis’-gevoel geven. Deze plek heb je gevonden als je thuis weer kunt ontspannen én opladen. Als ik je geholpen heb die plek in je huis te vinden, is het dus eigenlijk niet meer nodig om op vakantie te gaan. Niet om de voorlaatst genoemde redenen althans. Het voordeel is ook dat je niet meer met tegenzin thuiskomt, om vervolgens weer aan die bulten vakantiewas te beginnen.

WAT IS ER AAN DE HAND?
Als voorbeeld neem ik het wasgoed. Het wasgoed is een metafoor voor hoe de energie in haar huis ervoor staat. Het lijkt alsof die vreselijke bulten maar blijft groeien en terugkomen, als een boemerang. Hetzelfde gebeurt met de ruimte in haar huis. Steeds meer spullen, emoties en levenservaringen slopen in de loop van de jaren naar binnen. De energie stapelde zich hierdoor op. Wat niet kan stromen, gaat rotten en zet zich om in negatieve energie. De sfeer in huis is onrustig. Ze verschuift meubels en wil de slaapkamers anders verdelen. Maar hoe ze het ook probeert goed te krijgen, het klopt niet meer. De spullen worden bovendien eerder verplaatst dan opgeruimd. Er is nergens een plek in huis om tot rust te komen, voor zelfontplooiing en om je thuis te voelen.

Bewaren

OF LEVERT OPSTAPELEN JE MEER ENERGIE?
Volgens Deanne Gilbert, een kleuterleidster uit de Verenigde staten, wel. Drie jaar geleden stopte ze met het vouwen van haar was. Op deze manier kan ze effectiever met haar tijd omgaan. Iedere maandag wast en droogt ze de was van al haar gezinsleden. Dan kiepert ze deze was op de wat ze een ‘laundry couch’ noemt, een wasgoed-bankstel in een daarvoor speciaal aangewezen kamertje. Iedere dag plukt iedereen zijn of haar benodigde stapeltje schoongoed van de bank. Aan het einde van de week, is de stapel nagenoeg weg en begint ze ‘s maandags weer opnieuw.Bewaren

Ik ben eerlijk gezegd geen voorstander van opstapelen, omdat ik denk dat het verstikkend werkt. Ergens in je huis hoopt de negatieve bult zich toch weer op en wordt de positieve energieflow geblokkeerd. En waar laat je alle vieze was dan? Ook op een speciaal bankstel, in een speciale kamer? Zo houdt ‘moeder de vrouw’ naar mijn mening de negatieve wasspiraal in stand. Het wordt haar kinderen, die zo langzamerhand oud genoeg worden, niet geleerd zorgvuldiger met hun spullen en was om te gaan en zelf hun troep op te ruimen.

En hoe pak jij het aan thuis? Ben je een opruimer of een stapelaar?

Ik gun jou ook een lichter en gelukkig leven in je eigen huis.
En daarom geef ik je 5 TIPS waarmee je je huis een energie-boost kunt geven.

1 Ruim je huis op.
Je hoeft niet alles zelf en alleen te doen, maar neem wel de regie en focus jezelf er net zo lang op totdat de klus geklaard is. Ontdoe jezelf van alle onnodige spullen. En recycle waar mogelijk (kledingbank, kringloopwinkel, weggeven etc.). Lukt het je niet om je te blijven focussen op het opruimen, zoek dan hulp! Bijvoorbeeld van Marie Kondo (via Koffietijd.nl), maar ook lijstjes.info geeft je goede handvatten!

2 Repareer of vervang wat stuk is.
Een klemmende deur bijvoorbeeld, brengt je alleen maar irritatie en dat willen we nou juist niet in huis.

3 Zet iedere dag een raam open.
Ja óók in de winter! “Let fresh air and the sunshine in”.

4 Zorg voor planten in je huis.
Liever één grote dan tien kleintjes, maar laat ze uit je slaapkamer.

5 Weet waar je spullen vandaan komen!
Spullen, net als andere producten zoals voedsel met een ‘leedverleden’ geven je geen positieve energie.

Tenslotte: volg mij via mijn BLOG en op FACEBOOK voor meer tips voor een mooi, gelukkig en opgeruimd leven.

Heel veel succes!
En laat me weten hoe met je gaat en deel vooral je ervaringen op mijn Facebookpagina!

WIL JE EEN ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Dat mag, als je deze gehele tekst en een werkende link naar mijn website erbij vermeldt: Dit artikel is geschreven door Kim Voets – Kim Anna desiGn, interieurvormgeving & feng shui-. Via haar website www.huisnaarjehart.nl/blog kun je je gratis abonneren op al haar artikelen. © Kim Anna DesiGn, alle rechten voorbehouden.