Opruimen & Tips

Opruimen schijnt ergens goed voor te zijn. Opruimen is een populair werkwoord, iets wat je dóét! Ja, ik ben een groot voorstander van opruimen. Ik schreef er al eerder artikelen over op mijn blog. Ik gaf ook tips om na het opruimen de energie in de ruimte weer een extra ‘boost’ te geven. Want, met opruimen alleen bereik je volgens mij je doelen alsnog niet. Je van troep en ballast ontdoen, levert ruimte op om te vullen met positieve, frisse energie daar waar jij het heen wil laten gaan. Een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd voor…?

Maar als het allemaal zo makkelijk is, waarom krijg ik er dan wekelijks vragen over? Omdat opruimen vaak helemaal niet zo eenvoudig is. Je hebt namelijk vast een hele goede reden (gehad) om jezelf in te bouwen. Maar je bent echt niet de enige! Gelukkig krijg ik ook wekelijks berichtjes en foto’s, van mensen die het voor elkaar hebben gekregen om te beginnen met opruimen. Ik kan namelijk geen enkel fatsoenlijk feng shui- en interieurconsult geven voordat er ruimte is gemaakt. Je huis is eigenlijk ook maar gewoon een soort voorraadkast; eerst het oude er uit, voordat er iets nieuws in kan. Wil je aan je doelen werken? Dan moeten de planken eerst leeg en alles wat over de datum is moet weg. En ruimte maken op zich, veroorzaakt al dat er een positieve energiestroming in gang wordt gezet.

TIPS! Voor als het beginnen aan opruimen niet lukt.
Ga bij jezelf na of:
het opruimen jouw prioriteit heeft. Wil je bijvoorbeeld meer focus in je leven, maar word je afgeleid door je eigen rommel? Begin dan jezelf te trainen met focus, bij het opruimen! En werk daarna aan je andere doelen.
je je lat niet te hoog legt, waardoor je al nergens meer aan kunt beginnen. Alleen al een deel van de zolder of schuur opruimen, lucht op.
het echt ‘spullen’-rommel is, of dat je het echt druk hebt in je hoofd. Schrijf eens op hoe je huis er uit zou moeten zien en wat je er werkelijk in nodig hebt. Zie het als een koffer inpakken voor vakantie of verhuizen naar een piepklein huis. Alles wat ik nodig heb is…………Verwijder daarna zoveel mogelijk wat niet op je lijstje voorkomt.
jij opruimen wel als een goede daad voor jezelf beschouwt. Het is namelijk geen straf, maar een traktatie! Je krijgt er veel voor terug, zoals ruimte voor inspiratie.
 je het excuus van een te ‘klein huis hebben’ gebruikt. Hoe groter het huis, hoe meer ruimte voor opslag en rommel.
je om een bepaalde reden geen afscheid kunt nemen van je spullen. Heb je dingen gekregen van geliefde personen? Ergens goede herinneringen aan? Is het iets van een overleden persoon? Wees dan niet te streng voor jezelf. Afscheid nemen is soms echt lastig. Bedenk dat alle mooie herinneringen gelukkig in jezelf zitten en niet in die spullen!

“Rommel en chaos in je huis zijn nooit een kwestie van schuld”.
Kim Voets

TIPS! Om je huis opgeruimd te houden
Plaats een virtuele NEE-sticker op je voorhoofd. Vaak krijg je spullen van een ander toegeschoven. Dat is goed bedoeld, maar wat moet je er mee? Het zijn vaak spullen waar zij ook geen raad meer mee weten. Ok, je wilt niet onaardig doen tegen je vrienden, maar beschouw NEE-zeggen als goed voor jezelf zorgen. Dus, als je kleine kinderen hebt: nog meer tweedehands speelgoed, sleetjes, huiskamerfietsjes en andere toeters en bellen, komen er niet meer in. Met grotere kinderen: zeg NEE tegen die oude trage laptop van je oom, die veel te lange skistokken of die CD-verzameling waar ze niets mee gaan doen.
Wees met verjaar- en feestdagen heel duidelijk over wat jij of je kinderen cadeau willen krijgen. Doe je dit niet, is de kans zeer groot, dat je troep krijgt. En het is ook echt fijner om iets te kunnen geven, waar iemand werkelijk iets aan heeft. Ik vraag bijvoorbeeld altijd een bijdrage voor iets waar ik wat goeds mee kan doen, zoals voor mijn bouwreizen met Habitat for Humanity.
Investeer als het enigszins mogelijk is in hulp. En daar bedoel ik betaalde schoonmaakhulp mee en niet je vrienden die het al druk genoeg hebben. Als een of twee keer per week niet haalbaar voor je is, dan misschien wel een keer in de twee weken? Je houdt voor jezelf een stok achter de deur, want er moet wel een beetje opgeruimd worden voordat de hulp door je huis kan gaan. Je hebt een goede reden om je kinderen hun knutsel- en bouwwerkjes voortaan zelf te laten opruimen. Dan weten ze namelijk zeker dat het niet uit elkaar valt of bij de vuilnis beland. En hulp bij het huishouden, voorkomt ruzie over het huishouden, heel goed voor je relatie dus!
Tenslotte: bedenk dat opruimen gewoon echt een continuproces is, het houdt nooit op. De voordelen daar van zijn, dat je energie in gang blijft zetten en dat er altijd ruimte blijft ontstaan. Bijvoorbeeld om dingen die niet meer bij je passen te veranderen of weg te doen.

Eigen schuld, dikke rommel?
Rommel en chaos in je huis zijn overigens nooit een kwestie van (je eigen) schuld. Maar jij bent wel de enige die er wat aan kan doen. Neem dus de leiding en regie en ga aan de slag met je rommel. Máák die paar ritjes naar de kledingbank of kringloopwinkel. En wacht niet totdat anderen je gaan helpen. Zij zijn er wellicht nog niet klaar voor, of lopen misschien zelfs wel een beetje in de weg. Maar zien opruimen, is doen opruimen. Je enthousiasmeert er je huisgenoten uiteindelijk ook mee, want alleen jij al wordt er vrolijker van. Ha! Daar is ie weer, die positieve energie. En woon je alleen? Ook dan is opruimen een mooie manier, om ruimte te maken voor een nieuwe liefde. Als dát geen goed feng shui effect is, dan weet ik het ook niet meer.

Kim Voets
Ook mijn werktafel is niet altijd opgeruimd 😉

Ik wil nogmaals benadrukken dat ik geen opruim-goeroe ben, maar ik ben toevallig wel een kei in opruimen. Ik ben interieurvormgever en feng shui consultant. En opruimen is de eerste stap, voordat ik in je huis meer rust, ontspanning en stroming kan creëren. Ik ben erg benieuwd naar jouw opruimervaringen en tips, want iedereen heeft er wat aan. Deel ze vooral en lees er meer over op dit blog en op mijn Facebookpagina!

Succes en groet! Kim

Kim Voets

KIM is interieurvormgever en feng shui consultant.
Zij wordt enorm blij van mooi maken. Mooi is voor haar een gevoel. Een gevoel van verbondenheid, van je thuis voelen en op je gemak zijn. Het gaat om balans; om rust en ontspanning aan de ene en inspiratie en energie aan de andere kant. Een mooie leefomgeving is een thuis waarin je je veilig en ontspannen voelt, waar je je kunt opladen en die je inspireert.

WIL JE EEN ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Dat mag, als je deze gehele tekst en een werkende link naar mijn website erbij vermeldt: Dit artikel is geschreven door Kim Voets – Kim Anna desiGn, interieurvormgeving & feng shui-. Via haar website www.huisnaarjehart.nl/blog kun je je gratis abonneren op al haar artikelen. © Kim Anna DesiGn, alle rechten voorbehouden.

REACTIES:

Reageer op dit artikel

0 reacties

plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your Reactie data is processed.