Harmonie

a² + b² = c².
De stelling van Phytagoras.
Ho, niet gelijk afhaken nu! Ik geef geen cursus wiskunde. De inzichten van deze wiskundige en filosoof (ca. 570-500 v.C) hebben ons veel meer bijzonders gebracht.

Pythagoras leerde ons dat alles in de wereld uit trillingen bestaat die vastgelegd kunnen worden in getallen met hun eigen symboliek. Of het nu kleuren of geuren zijn, het ritme van dag en nacht; alles is met een eigen getal vast te leggen. Zijn ontdekkingen zijn samengevat in een aantal natuurwetten. Één daarvan is de wet van Harmonie. Wat betekent deze wet? En wat hebben we er aan?

Van de Wet van Harmonie,
kunnen wij leren dat
alles en iedereen verbonden is.
Als je je hiervan bewust bent,
is het mogelijk om alles wat je
maar wenst in je leven
te realiseren.

Volgens Pythagoras zijn mensen in harmonie als ze zich bewust zijn van hun natuurlijke verbondenheid. Harmonie (of balans) ontstaat wanneer de energie van tegenpolen eenzelfde vibratie heeft als de andere pool. Als een pool extreem afwijkt, dan zal er spanning ontstaan.

Pytagoras en De Wet van Harmonie, Kim Anna desiGn

Balans en harmonie betekenden volgens Pythagoras ook volledige gelijkheid tussen het mannelijke en het vrouwelijke.
In de feng shui noemen we deze balans ‘yin’ en ‘yang’. Feng shui betekent letterlijk wind (feng) en water (shui), de twee belangrijkste natuurkrachten die verantwoordelijk zijn voor het verspreiden van levensenergie. Het yinyang symbool staat voor de levenscirkel en voor het begrip dat alles om ons heen onderling verbonden is. Yin en yang zijn twee tegengestelde of aanvullende kosmische energieën, zoals dag en nacht, licht en donker, zomer en winter. Yin staat voor het vrouwelijke, de maan, donker, vol, rust en warmte. Yang is de leegte en de mannelijke, lichte, koude energie. Niets in ons leven is volledig yin of volledig yang. Er zit altijd yin binnen het yang en yang binnen het yin. Dit wordt gesymboliseerd door de kleinere cirkels in het yinyang symbool.

Je kunt heel goed zien wat er gebeurt als er geen balans is. Disharmonie heeft effect op je hele leven. Zo ontstaat er bij onvoldoende rust en ontspanning een overbelasting in de vorm van stress of een burn-out. Of je wordt ziek, je raakt je baan kwijt, enzovoort. Door je bewust te worden van de Wet van Harmonie (plm 2500 jaar oud) en met toepassing van klassieke feng shui (plm 4000-6000 jaar oud) kun je jouw balans herstellen.

Het yinyangsymbool

VOORBEELDEN VAN YIN-, YANG- EN HARMONIEUZE INTERIEURS (DIE IK VOND OP PINTEREST):

Interieur 1. Yin: donker, vol en zacht

yin interieur Kim Anna desiGn

Bron: Pinterest, fotograaf onbekend

Interieur 2. Yang: licht, leeg en strak

yang interieur KimAnnaDesign

Bron: The New York Times. Foto: Max Zambelli voor Elle Decor Italia

Interieur 3. Yinyang: balans

yin-yang interieur KIm Anna desiGn

Bron: Spinzi Interior Design, Australia

Interieur 4. Yinyang: harmonie

yin-yang interieur KimAnnaDesign

Bron: Spinzi Interior Design, Australia

4 TIPS VOOR EEN HARMONIEUZE SFEER IN JE HUIS

1. Opruimen
Ontdoe je van spullen waar je niets meer mee hebt. Opruimen kost veel tijd tijd en energie, maar het werkt therapeutisch. Je gaat merken dat meer ‘rommel’ uit je leven gaat verdwijnen. Sommigen nemen afscheid van een verkeerde vriendschap of een verstikkende relatie. Anderen vinden een nieuwe baan die veel beter bij ze past. Ik ken ook mensen die kilo’s overgewicht kwijtraakten, nadat ze begonnen met opruimen. Sla de opruimfase nooit over. Deze is essentieel voor het werken met feng shui en voor harmonie en balans in je huis. Het begin kan zwaar zijn, maar gaandeweg wordt je werk lichter. Lees meer over: Opruimen, hoe begin je er aan en hoe houd je het netjes

2. Houd het luchtig en licht in je huis
Een goede flow van chi (positieve levensenergie) wordt bevorderd door een goede luchtkwaliteit en daglicht. Zet het hele jaar door een raam open, zorg voor luchtzuiverende planten en laat zoveel mogelijk daglicht binnen.

3. Houd je huis gezond
In hoeverre heeft de heersende energie in je huis invloed op jouw gezondheid en welzijn?
Schenk dagelijks aandacht aan de drie plekken in jouw huis die het meest verbonden zijn met jouw gezondheid:

je slaapkamer. Download mijn gratis sfeerscan voor je slaapkamer voor meer rust en ontspanning.
je keuken. Je keuken is de bron van jouw gezondheid en welzijn. Het is de ruimte waarin je zorgt voor je voeding. Een keuken zorgt voor verbondenheid tussen mensen, omdat het de plek is waar familie en vrienden samenkomen om te eten. Plaats een tafel in of nabij je keuken, waar iedereen aan kan zitten. Een met liefde samengesteld diner zorgt voor een goede gezondheid én voor verbondenheid.
je badkamer. In deze ruimte zorg je voor je lichamelijke hygiëne en gezondheid. Verwijder prullaria uit je badkamer en maak er een mini spa van. Investeer in zachte handdoeken en lichaamsverzorgende producten van natuurlijke materialen. Zorg voor een frisse, serene look in je badkamer door rustige tinten te gebruiken.

Zorg altijd voor een goede ventilatie en reinheid in deze ruimtes. Houd je huis en daarmee jezelf gezond en in balans.

4. Maak gebruik van yin- en yangelementen
Breng de sfeer in balans door zowel donkere als lichte, felle als matte kleuren op speelse wijze toe te passen. Heb je een yinsmaak? Yin staat voor donker en rust, maar ook voor vol en rommelig. Stop je ruimte niet te vol maar laat een paar plekken leeg, zodat je een rustige sfeer creëert. Ben je een minimalist? Plaats of hang een paar grote, zachte of kleurige eyecatchers in je huis. Deze geven je lege ruimte een aangename en gezellige sfeer.

Wat zijn jouw ambities, dromen en wensen? Hoe breng jij weer balans en harmonie in je huis en in je leven? Benieuwd of jouw huis ‘yinyang’ ofwel in balans is? Boek dan een persoonlijk adviesgesprek. Tijdens dit gesprek vertel ik je hoe je een harmonieuze sfeer in jouw huis creëert.

Kim Voets

KIM “Ik ben een ‘mooimaker’. Mooi is voor mij een gevoel. Een gevoel van verbondenheid, van je thuis voelen en op je gemak zijn. Het gaat om balans; om rust en ontspanning aan de ene en inspiratie en energie aan de andere kant. Een mooie leefomgeving is een thuis waarin je je veilig en ontspannen voelt, waar je je kunt opladen en die je ondersteunt.”

WIL JE EEN ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Dat mag, als je deze gehele tekst en een werkende link naar mijn website erbij vermeldt: Dit artikel is geschreven door Kim Voets – Een huis naar je hart, Home & Lifestyle coaching. Via haar website www.huisnaarjehart.nl/blog kun je je gratis abonneren op al haar artikelen. © Kim Voets, Een huis naar je hart, alle rechten voorbehouden.

0 reacties

plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your Reactie data is processed.