Interieurtrends, wat kun je ermee?

Interieurtrends, wie volgt ze niet? Op TV, social media en in de bladen komen ze veelvuldig voorbij. Ik volg ze ook op de voet. Toch geef ik geen interieuradvies dat louter gebaseerd is op de nieuwste trends. Mode is mooi, maar er is meer nodig om een harmonieuze sfeer in je huis te creëren. Denk aan materialen en kleuren waarvan de energie (uitstraling) bij jou en je in- of exterieur past.

Je interieur in balans

De basis van een rustig en fijn interieur leg je aan door zogenaamde yin- en yangelementen aan je huis toe te voegen. Dit zijn lichte (accessoires) en zware meubels, harde en zachte materialen en sprekende en ingetogen kleuren etc. Houd je inrichting rustig en opgeruimd, maar zorg ook voor een paar eyecatchers, zoals een kast, piano, groot kunstwerk. Heb je met name wittinten in je huis, dan wordt de sfeer al gauw kil en ongezellig. En met alleen maar zware en donkerbruine meubels (denk aan de jaren ’70) creëer je een zwaarmoedige sfeer.

Elementen

Als je feng shui gebruikt voor je interieurdesign dan pas je niet alleen yin en yang, maar ook de vijf elementen toe. Deze vijf elementen: water, metaal, aarde, vuur en hout vertegenwoordigen een eigen soort energie in een ruimte. Je kunt ze terugvinden in bepaalde kleuren, materialen en vormen. De Chinese leer voegt hier ook symbolen aan toe. De elementen kunnen elkaar voeden, verzwakken of vernietigen. Pas de vijf elementen allemaal toe in je interieur. Zo creëer je een goede basis voor een harmonieuze sfeer en maak je van je huis een plek om tot rust te komen.

Het nut van trends

Zijn trends dan volkomen nutteloos? Zeker niet! Trends zijn goed voor de economie. Denk bijvoorbeeld aan de mode-, bloemen-, interieur- en bouwbranche, waarvan de omzet ieder seizoen afhankelijk is van nieuwe kleuren, materialen en inspiratie. Daarnaast zijn trends ook goed voor onze energie. Het voordeel van trends is dat je ze vaak maar voor één seizoen in huis haalt. Je verwijdert ze daarna ook weer en hierdoor breng je iets teweeg in je huis. Regelmatig verschuiven en iets toevoegen in je huis brengt namelijk positieve levensenergie (chi) op gang. Trends zijn dus ook tijdelijke energieleveranciers. Zorg wel voor een goede herbestemming voor je spullen als je ze weer beu bent. Met rommel en afval creëer je immers een sfeer met een negatieve lading en die wil je niet in je huis.

Hoe kun je trends toepassen, zodat ze jou ten goede komen? Vertaal de trend naar een element. Hoe je dat doet, laat ik je zien aan de hand van de trends die ik vorige week spotte op de VT Wonen&Designbeurs in de RAI Amsterdam. En met behulp van het najaars-kleurenpalet van PANTONE*

*PANTONE is marktleider op het gebied van kleurcommunicatie en de bedenker van het PMS-kleurensysteem, dat o.a. wordt gebruikt door de (foto)grafische-, mode- en interieurindustrie.

TREND: FELLE KLEUREN EN KUNSTSTOF   ELEMENT: VUUR

Het viel me op dat het element ‘vuur’ maar mondjesmaat voorkomt in de huidige trend. Misschien omdat het koude seizoen, waarin we kaarsen aansteken en haarden gaan stoken, nog niet helemaal is aangebroken. Toch zie je hier en daar oranje of rood als steunkleur, zoals in lampensnoeren (Het Licht Lab), stoeltjes en heerlijke luie zitzakken (van Terapy). Het vuurelement is het enige element dat niet op natuurlijke wijze voorkomt in de natuur. Vuur creëer je door de volgende materialen en kleuren te gebruiken: Materialen: plastic/kunststof, kaarsen, verlichting Kleuren: rood, oranje, roze. Motief: driehoeken en punten.

Vuurelement Kim Anna design

TREND: HANDGEMAAKTE TEGELS, KERAMIEK AAN DE MUUR   ELEMENT: AARDE

Aarde hoort bij het najaar en dat zag ik ook op de beurs. Warme mosterdkleuren op de muren, ingetogen taupe- en beigekleurige stoffen op de meubels, keramiek aan de wand, mondgeblazen glazen lampen (van Alex de Witte) en tafelbladen beplakt met handgemaakte tegeltjes (van Storytiles). Materialen: steen, gips, glas, kristal. Kleuren: geel, oker, beige, lichtbruin. Motief: ruitjes, vierkanten.

Aarde Elementen kim Anna desiGn
TREND: INDUSTRIËLE LAMPEN, KOPER IN DE KEUKEN EN GRIJSTINTEN   ELEMENT: METAAL

Metaal vind je terug in de nog immer trendy woonstijl ‘industrieel’. Zo zag ik stevige, lompe lampen die zijn samengesteld uit onderdelen uit de scheepsbouw of auto-industrie. En heb je koperen potten en pannen van de antiektrend uit de jaren ’70? Haal ze maar van zolder. We gaan er ook weer mee koken, zowel binnen als in de buitenkeuken. Poets je kopergoed wel goed op, want het moet blinken! Keukens, maar ook kinderkamers krijgen veel grijstinten zoals ‘Sharkskin’ Pantone: 17-3914. Materialen: metalen (zilver, koper, ijzer). Kleuren: wit, grijs, metaal. Motief: ronde vormen, stippen.

Metaal Elementen kim Anna desiGn
TREND: IJSBLAUWE LAMPENKAPPEN EN TEGELS   ELEMENT: WATER

Water, het krachtigste element uit onze natuur, vond ik weinig terug op de VT Wonen&Design beurs. Hier en daar een lampje of een kussentje met een prachtige blauwe kleur. Ook zwart is een waterkleur. Deze zag ik met name terug in badkamers en keukens. Een enkel merk zoals het Spaanse Fama, durft te spelen met kleur. Ze ontwerpen o.a. weelderige loungebanken in watertinten. Laat je interieur sprankelen door waterenergie toe te voegen in vazen, schalen, vijvers en fonteinen. Kleuren: blauw, zwart. Motief: golven.

Op de foto (r) met de blauwe tafel en de oranje stoeltjes, zie je hoe je verschillende elementen met elkaar kunt combineren. 

Water Elementen kim Anna desiGn
TREND: BOTANISCH & OUTDOOR = INDOOR   ELEMENT: HOUT

Mijn favoriete element is hout. Tot mijn vreugde zag ik het in vele varianten terug op de beurs. Veel stands hadden het groene “Lush Meadow” (Pantone 18-5845) verwerkt in hun decor en styling. Bijvoorbeeld Karwei met het thema ‘Boutique hotel’ en Leolux. Overal stonden glazen potten en vazen met weelderige bloemen (via Bloomon). Door mooie grote planten in potten en luxe loungemeubelen en kookapparatuur te plaatsen, wordt de tuin een natuurlijk verlengstuk van je interieur. Aangebouwde serres worden oranjerieën en kassen waar je in kunt wonen en je eigen exotische planten kweken en groenten verbouwen. Materialen: hout, planten, riet, rotan, katoen Kleuren: groen, bruin. Motief: verticale strepen, bloemen en planten.

Hout Elementen kim Anna desiGn

Ga lekker aan de slag met de elementen en breng je interieur in balans. Ik ben heel benieuwd hoe jij jouw favoriete kleuren en materialen met elkaar combineert en of je de nieuwe trends hierbij toepast. Wil je jouw ervaringen met mij delen? Je kunt een reactie hier op mijn blog plaatsen of naar mijn Facebookpagina gaan. Veel succes en tot gauw!

Kim Voets
KIM is interieurvormgever en feng shui consultant. Zij wordt enorm blij van mooi maken. Mooi is voor haar een gevoel. Een gevoel van verbondenheid, van je thuis voelen en op je gemak zijn. Het gaat om balans; om rust en ontspanning aan de ene en inspiratie en energie aan de andere kant. Een mooie leefomgeving is een thuis waarin je je veilig en ontspannen voelt, waar je je kunt opladen en die je inspireert.
WIL JE EEN ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Dat mag, als je deze gehele tekst en een werkende link naar mijn website erbij vermeldt: Dit artikel is geschreven door Kim Voets – Kim Anna desiGn, interieurvormgeving & feng shui-. Via haar website www.huisnaarjehart.nl/blog kun je je gratis abonneren op al haar artikelen. © Kim Anna DesiGn, alle rechten voorbehouden.
REACTIES:
Reageer op dit artikel

0 reacties

plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your Reactie data is processed.