Kies de beste basiskleuren voor je huis the Feng Shui-way!

Kies de beste basiskleuren voor je huis, de Feng Shui way

Vraag je je wel eens af welke basiskleuren het beste bij jouw huis passen? Of kies jij uit gewoonte voor een Ralletje 9010 voor op je kozijnen? Een kleur kiezen is niet altijd eenvoudig. Tenzij je kiest op basis van de 5 elementen. Als je weet welk element bij jouw huis hoort, kies je altijd voor de juiste kleur. Ofwel: beken kleur, the Feng Shui way!

Klassieke vs intuïtieve Feng Shui

Misschien heb je je wel eens georiënteerd op het internet of een boek gelezen over Feng Shui. Wat je misschien nog niet weet is dat er verschillende soorten Feng Shui bestaan. Nu hoor ik je denken: “Verschillende soorten? Wat verwarrend!”

Net zoals bijvoorbeeld in de meteorologie en de traditionele geneeskunde, is de klassieke Feng Shui gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en ervaringen uit observaties. Feng Shui is het resultaat van eeuwenlange wiskundige, natuurkundige, astrologische studies, waarbij de invloed van de (leef)omgeving op de mens centraal staat. De klassieke Feng Shui kun je herkennen aan het kompas dat je consultant gebruikt. De consultant meet de energie en de magnetische velden van de aarde en je (woon)omgeving en bepaalt hiermee de invloed die ze op jou hebben. Daarnaast gebruikt de klassieke Feng Shui berekeningen, zoals je Kua getal (persoonlijke energiegetal) en Flying Stars (calculaties van veranderende energie in bepaalde periodes) van het huis én van de bewoners.

De Westerse Feng Shui
Deze wordt vaak ook gewoon Feng Shui genoemd en dat maakt het verwarrend. Want dat is het in feite niet. De Westerse Feng Shui, Black Hat Sect, komt uit Amerika en stamt pas uit de jaren ‘70. Het is een mengelmoes van Tibetaans Boedhisme, Taoisme, basis Feng Shui, Japanse astrologie en westerse invloeden. In deze stroming wordt geen kompas gebruikt en het advies van de consultant wordt dus intuïtief en niet op basis van berekeningen en feitelijke gegevens bepaald. Vaak wordt in de analyse alleen de Bagua of Pa Kua (een soort plattegrond die de basisligging van energieën in huis weergeeft, maar niet die van de personen die er wonen) op het huis gelegd om de best passende kleuren en materialen te bepalen en wordt er geen rekening met de compatibiliteit tussen de ruimte en de bewoners. In de Westerse Feng Shui is de energie van alle huizen hetzelfde en liggen voorgevels standaard op het noorden, terwijl dat niet altijd het geval is. Hierdoor kunnen uitkomsten en adviezen totaal anders zijn, met soms desastreuze gevolgen.

Feng Shui is zoveel meer dan alleen een methode om kleuren te kiezen. Sterker nog: een goede Feng Shui wordt voor 70% door je omgeving bepaald en niet door je interieur. Het is een geweldige methode om meer huisgeluk en een fijne sfeer te creëren en om aan je levensdoelen te werken. Let er wel op met welke type consultant je in zee gaat. Ik werk op de klassieke wijze waarbij ‘meten weten’ is.

De beste kleuren voor je kozijnen, vloeren en deuren in 4 stappen:

  1. Meet de ligging van de ‘seating’ ofwel de achterkant van je huis. De seating bepaalt het element van je huis.
  2. Kijk in mijn schema op het blauwe plaatje met de gele letters hieronder, bij welk element bij jouw seating hoort.
  3. Kijk welke kleuren bij dit element horen.
  4. Ga naar de bouwmarkt of bel de schilder en geef je huis deze ondersteunende kleuren.

 

Meten is weten

Hoe meet je de seating?
Neem een kompas en meet de richting van de voorkant (facing) van je huis. Hier zit meestal de voordeur, maar niet altijd. Ga voor je huis staan, met je rug ernaar toe. Doe de kompasmeting en zorg ervoor dat er geen computer, laptop, gsm, metalen voorwerpen, elektriciteit en dergelijke in de buurt van het kompas liggen. Deze kunnen het resultaat verstoren. Maak drie afzonderlijke metingen vanuit andere posities om zeker van je meting te zijn maar blijf met je rug naar de voorgevel van je huis gericht staan.Bepaal de meting niet op basis van waar de zon in je tuin opkomt, dit kan per seizoen anders zijn. De seating van je huis ligt precies tegenover de facing. Stel dat jouw voorgevel op het zuidwesten ligt, dan is je ‘zitting’ het noordoosten.

Kompas een huis naar je hart

Kies je basiskleuren

Hieronder staan de kleuren die het element van je huis ondersteunen én versterken. Wil je meer weten over de werking van de elementen? Lees meer over de Wu Xing.

Haal het voorjaar in je huis met het element hout

Kom je er niet uit of heb je nog andere vragen over Feng Shui en kleuren, mail me dan gerust. Je kan je vragen ook op Facebook stellen. Wil je meer leren over basis Feng Shui, de 5 elementen, yin/yang en chi flow? Doe dan mee aan één van mijn workshops ‘Harmonie & balans in je huis’. Ik werk met kleine groepen vanuit mijn studio in Aalden. Meer informatie over workshops, masterclasses voor designers, huis naar je hart Feng Shui consults en BaZi lifestyle coaching vind je op mijn website.

Kim Voets

KIM “Ik ben een ‘mooimaker’. Mooi is voor mij een gevoel. Een gevoel van verbondenheid, van je thuis voelen en op je gemak zijn. Het gaat om balans; om rust en ontspanning aan de ene en inspiratie en energie aan de andere kant. Een mooie leefomgeving is een thuis waarin je je veilig en ontspannen voelt, waar je je kunt opladen en die je ondersteunt.”

WIL JE EEN ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Dat mag, als je deze gehele tekst en een werkende link naar mijn website erbij vermeldt: Dit artikel is geschreven door Kim Voets – Een huis naar je hart, Home & Lifestyle coaching. Via haar website www.huisnaarjehart.nl/blog kun je je gratis abonneren op al haar artikelen. © Kim Voets, Een huis naar je hart, alle rechten voorbehouden.

0 reacties

plaats een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your Reactie data is processed.